
Tocmai ti-ai cumparat o masina si nu stii cum trebuie sa procedezi in ceea ce priveste actele? De cele mai multe ori, mai ales daca vorbim de masini second hand, cumparate de la persoane private, lucrurile pot fi usor neclare. Daca este o masina noua sau second hand, cumparata de la un dealer autorizat, se vor ocupa reprezentantii de tot ceea ce trebuie pentru ca tu sa poti circula in siguranta pana in momentul in care poti inmatricula masina. Pentru a-ti veni in ajutor, in contnuare iti vom prezenta principalele aspecte de care sa tii cont pentru a beneficia de asigurare auto obligatorie (RCA) in vederea inmatricularii.
Diferenta intre RCA si RCA in vederea inmatricularii
In primul rand, este bine sa stii ca exista o diferenta intre polita RCA clasica si polita RCA in vederea inmatricularii, desi ar putea fi asemanatoare din anumite puncte de vedere. Marea diferenta intre cele doua tipuri de polite este ca polita RCA in vederea inmatricularii se emite fara numar de inmatriculare, in baza numarului de sasiu al masinii si scopul acesteia este de a ajuta la inmatricularea masinii.
Bine de stiut ca durata maxima de valabilitate a politei RCA variaza in functie de tipul inmatricularii. Astfel, in cazul inmatricularii provizorii, este valabila cel mult 90 de zile, cumulat.
Pentru inmatriculare, nu se poate utiliza polita RCA veche a masinii, chiar daca este valabila. Se va incheia o noua polita RCA, cu numele noului proprietar al masinii.
Conditiile legale pentru a incheia un RCA in vederea inmatricularii
Pentru a putea inmatricula o masina, conform Legii 132/2017 si Normei ASF 20/2017, dosarul pe care il depui la organul abilitat care va inmatricula masina, trebui sa contina si polita RCA speciala, cea eliberata in scopul inmatricularii masinii.
In ceea ce priveste actele, pe langa aceasta polita de asigurare RCA online in vedere inmatricularii, vei avea nevoie si de:
- cererea solicitantului
- buletin/CI
- CIV (cartea de identitate a vehiculului)
- dovada inregistrarii fiscale a masinii in Romania
- contractul de vanzare
- daca masina este noua, este nevoie si de factura proforma pentru a demonstra achizitia vehiculului
- dovada platii contravalorii certificatului de înmatriculare (in valoare de 49 lei – exceptie persoanele care solicita pastrarea vechilor placute)
- placutele cu numarul de inmatriculare a carui combinatie a fost pastrata de solicitant, daca se intentioneaza pastrarea lor si de aceasta data.
Motive pentru care nu poate fi inmatriculata masina din cauza politei RCA
Sunt anumite motive pentru care o masina nu va putea fi inmatriculata din cauza politei RCA, pe care ti le prezentam in cele ce urmeaza:
- polita RCA in vederea inmatricularii nu este valabila in momentul programarii la inmatriculare
- polita RCA in vederea inmatricularii nu este pe numele noului proprietar
- noul proprietar nu detine dovada contractului de vanzare-cumparare si nici fiscalul semnat de catre Directia de taxe si impozite locala, iar astfel nici RCA nu va fi considerat valabil.
Dupa ce masina a fost inmatriculata, pentru ca noul proprietar sa se poata bucura de polita RCA atata timp cat mai este valabila, trebuie sa anunte brokerul de asigurari si sa ii trimita documentele necesare pentru ca polita sa fie trecuta de la numarul de sasiu la numarul de inmatriculare.
Asadar, daca urmeaza sa inmatriculezi o masina, nu uita cat de important este sa inchei o polita RCA in vederea inmatricularii.