Care sunt consecintele daca circuli cu o asigurare RCA expirata – Statul cumpara sisteme de verificare asigurare

4.7/5 - (31 votes)

Statul roman urmeaza sa achizitioneze anul acesta un sistem specializat in monitorizarea traficului, pentru inceput, in Bucuresti. Sistemul va functiona ca un radar fix, insa cu mult mai multe functii. Pe langa verificarea mersului traficului la intrarea si iesirea din Capitala, acesta va identifica numerele de inmatriculare si va putea verifica daca masina are o asigurare RCA valabila. Urmeaza sa iti expire asigurarea auto obligatorie? Este deosebit de important sa o reinoiesti, fiindca altfel esti pasibil de consecinte usturatoare. In cele ce urmeaza vom explica urmarile pe care le poti suferi daca Politia Rutiera descopera ca circuli fara asigurare valabila.

Verificarea asigurarii auto: utilitatea unei asigurari RCA

Raspunderea Civila Auto (RCA) este obligatorie pentru toti soferii din punct de vedere legal, prin intermediul Legii nr. 136/1995. Chiar daca nu mai circuli cu autovehiculul pe drumurile publice, este necesar sa ai o asigurare RCA valabila. In cazul in care esti oprit in trafic de un politist de la Rutiera, chiar si pentru un control de rutina, ti se va solicita prezentarea documentelor, printre care si dovada incheierii unei asigurari auto. De asemenea, daca esti implicat intr-un accident, fie ca este vina ta sau nu, va trebui sa prezinti dovada asigurarii. Aceasta te ajuta sa inchei o ,,amiabila” cu celalalt sofer pentru rezolvarea daunelor provocate in accident.

Mai mult, daca circuli fara o asigurare RCA si esti implicat intr-un accident cu mai mult de doua masini, va trebui sa te prezinti la cel mai apropiat post de politie, la sectia de Accidente usoare. Acolo iti vor fi verificate documentele personale si cele ale masinii, iar atunci politistul va constata ca ti-a expirat asigurarea.

Pe langa eliminarea riscului de a fi amendat, asigurarea obligatorie RCA iti este de folos in cazul in care autovehiculul tau este implicat intr-un accident. Poti incheia o intelegere amiabila cu celalalt sofer implicat sau sa apelezi la ajutorul politistilor pentru solutionarea situatiei, in special daca accidental s-a produs atunci cand masina ta era parcata si a fost avariata. Dar ce se intampla totusi daca circuli pe drumurile publice fara o asigurare RCA valabila? Ramai cu noi pentru a afla la ce sanctiuni poti fi expus.

Amenda RCA expirat

Legea amintita mai sus si, in plus, Legea nr. 132/2017, prevad sanctiunile aplicate in cazul in care circuli desi ai asigurarea obligatorie expirata. Primul pas este aplicarea unei amenzi contraventionale intre 1.000 si 2.000 de lei. Mai mult, ti se poate retine certificatul de inmatriculare, talonul si chiar placutele de inmatriculare. In schimb, ti se va elibera o dovada care sa explice de ce autovehiculul tau nu mai detine placutele, insa aceasta dovada nu iti va da dreptul de a mai conduce masina.

In toata perioada in care ti s-a confiscat certificatul de inmatriculare, autovehiculul trebuie imobilizat intr-un spatiu privat. Chiar daca nu il mai conduci, nu poti parca masina in locul de parcare din fata blocului, deoarece este un spatiu public.

Cand se retine certificatul de inmatriculare

Chiar daca a trecut doar o zi de cand ti-a expirat asigurarea auto, insa ai avut ghinionul de a fi oprit in trafic de Politia Rutiera, tot ti se va aplica amenda si poti ramane fara certificatul de inmatriculare si placute. Situatia se complica semnificativ daca au trecut mai mult de 90 de zile de cand asigurarea a expirat. Atunci se va suspenda dreptul de inmatriculare al masinii. Esti obligat din punct de vedere legal sa aduci dovada achizitionarii unei asigurari RCA in termen de 30 zile. Altfel, se va considera ca refuzi asigurarea masinii si vei fi obligat sa o imobilizezi in spatial privat si sa predai placutele.

Continuand sa parchezi masina in spatiul public in aceasta situatie risti radierea masinii din registrul auto. Apoi, statul poate considera ca bunul este abandonat si poate fi ridicat de pe domeniul public. Nu ti-ai dori acest lucru, asa este? Atunci solutia este sa achizitionezi o asigurare RCA, asa cum este cea de la e-polite. Apeleaza la serviciile noastre pentru a circula legal si in siguranta pe drumurile publice!

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Asigurari RCASfaturi

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.