Ce este si ce trebuie sa stii despre cartea masinii

5/5 - (1 vote)

Cartea masinii sau CIV (Cartea de Identitate a Vehiculului) cum mai este denumita este un document obligatoriu pentru fiecare vehicul inmatriculat in Romania. Acest act permit identificarea rapida a masinilor si contine toate specificatiile acesteia. De asemenea, CIV se elibereaza si pentru a dovedi faptul ca masina este intr-o conditie tehnica ce ii permite sa circule pe drumurile din tara si ca masina indeplineste toate normele legale de protectie a mediului. 

Inca din 2016, seria CIV este eliberata de catre RAR intr-un nou format, care se regaseste in Cartea Masinii pe prima pagina, in partea de jos, in dreapta, sub codul de bare. Ce este seria CIV? Este un act de identitate unic si personalizat pentru fiecare vehicul omologat de RAR. A nu se confunda cu seria VIN (seria de sasiu) care este insemnul de la producator pentru a diferentia fiecare masina. 

Cartea masinii este documentul care atesta dreptul de proprietate al persoanei ,,detinator” si este bine de mentionat faptul ca se transfera de la un proprietar la altul, dupa ce masina este vanduta. In cazul in care cartea masinii lipseste, masina nu poate fi scoasa de la plata impozitului auto si nici radiata. 

In afara de cartea masinii, trebuie sa acorzi importanta si altor documente, cum ar fi asigurarile auto. Spre exemplu, fara RCA nu poti circula pe drumurile publice. Daca nu ai timp sa mergi la o reprezentanta pentru a incheia o polita, este bine sa stii ca poti opta pentru asigurari online

Ce faci daca ai pierdut sau deteriorat cartea auto? 

In cazul in care ai pierdut sau deteriorat cartea auto, trebuie sa anunti cea mai apropiata sectie de politie. Astfel, te vei asigura ca nu se vor putea falsifica datele cu caracter personal ale tale sau ale masinii. Apoi, pentru a intra in posesia unei noi carti a masinii, va fi nevoie sa te adresezi RAR-ului. Acolo, vei completa o cerere, pe care ulterior o va semna si un reprezentant al institutiei. Va trebui sa prezinti anumite documente ca sa dovedesti ca esti proprietarul masinii, printre care: factura, act de vanzare-cumparare, act de identitate si daca este cazul, act de reprezentare legala. Pentru noua carte, vei plati si o taxa de eliberare. 

Ce contine cartea masinii? 

In primul rand, este bine sa stii ca hartia pe care se tipareste seria CIV nu permite falsificarea datelor, avand elemente de protectie suplimentara. CIV este un document cu patru pagini, in care informatiile sunt grupate dupa cum urmeaza: detalii tehnice despre masina, specificatii constructive ale masinii si informatii cu caracter personal ale proprietarului. 

Pe prima pagina sunt inscrise informatii generale: numar de inmatriculare, proprietar, data nasterii, adresa si altele asemanatoare. A doua pagina este rezervata detaliilor despre masina: marca, mode, culoare, clasa, caroserie, greutate si altele. Pe a treia pagina sunt detalii despre puterea motorului, treptele de viteza, CP, volumul de dioxid de carbon eliberat si altele. Pe ultima pagina se pot trece mentiuni. Tot aici se regaseste si un text prestabilit in engleza care ajuta la traducerea paginilor anterioare. 

Astfel, daca ai de gand sa iti cumperi o masina, acest act este unul dintre primele la care trebuie sa te gandesti, pe langa o asigurare RCA si eventual si CASCO.

Stiai ca sunt si masini care se pot conduce fara permis de categoria B?
Tu stii ce alte taxe trebuie sa platesti anual pentru masina in afara de impozit?

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Sfaturi

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.