Redobandirea permisului suspendat este o procedura esentiala pentru un sofer care depinde zilnic de propriul autoturism. Suspendarea permisului chiar si pentru o perioada de 90 de zile te poate pune in dificultate.
Odata cu noile modificari prevazute in codul rutier, pastrarea permisului poate reprezenta o adevarata provocare pentru soferii romani. Cu toate acestea, exista si o veste buna! In functie de motivele si perioada retinerii permisului, sunt cateva metode pentru a-l recupera mai rapid. Citeste in continuare acest articol si afla care este procedura de redobandire a permisului suspendat.
Greseli care conduc la suspenarea permisului
In momentul in care te afli la volan ai o responsabilitate imensa, iar sofatul neglijent poate avea consecinte in conformitate cu normele impuse. Retinerea permisului este o masura de siguranta si o modalitate prin care organele legii se asigura ca toti soferii respecta in totalitate regulile de circulatie.
Soferii care efectueaza manevre periculoase in timpul conduslui, nu acorda prioritate pietonilor sau provoaca accidente, pot pierde treptul de a conduce pe o perioada cuprinsa intre 30-90 zile, in functie de tipul si gravitatea abaterii.
Suspendarea permisului pe 120 zile
- Circulatia sau intoarcerea pe contrasens pe autostrada;
- Depasirea limitei de viteza cu peste 70 km/h;
- Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea la nivel cu linia de cale ferata.
Inainte ca Noul Cod Rutier sa intre in vigoare, pentru depasirea cu peste 50km/h si nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu linia de tren, erau sanctionate cu retinerea permisului pe o perioada de 90 de zile. Perioada putea fi redusa la 30 de zile dupa promovarea unui test cu 15 intrebari pentru verificarea regulilor de circulatie. De asemenea, circulatia pe contrasens era pedepsita cu retinerea permisului pentru 60 de zile.
Suspendarea permisului pentru 90 de zile
- Depasirea limitei de viteza cu 50 km/h;
- Alcoolemie de pana la 0.80 mg/l;
- Trecerea la nivel cu bariera de cale ferata atunci cand este pusa in functiune;
- Conducerea vehiculelor care prezinta defectiuni la sistemul de franare si/sau directie;
- Circulatia pe banda de urgenta.
In vechea legislatie, circulatia pe banda de urgenta era sanctionata doar cu o amenda contraventionala, insa conform Noului Cod Rutier, aceasta abatere impune suspendarea permisului pentru o perioada de 90 de zile.
Suspendarea permisului pentru 60 de zile
- Neacordare de prioritate soldata cu accident;
- Incarcarea regulillor de circulatie intr-o coloana oficiala;
- Trecerea pe rosu la semafor, soldata cu accident;
- Nerespectarea interdictiei de circulatie pentru un anumit segment de drum;
Suspendarea permisului pentru 30 de zile
- 15 puncte de penalizare acumulate in decursul a 6 luni;
- Efectuarea depasirilor periculoase;
- Trecerea pe rosu la semafor;
- Nerespectarea indicatiilor agentilor de circulatie;
- Neacordarea de prioritate atat in cazul pietonilor, cat si a celorlalti participanti la trafic.
Suspendarea permisului pentru 12 ore, in caul in care constatarea medicala arata ca soferul a consumat alcool sau droguri
Politia Rutiera poate suspenda pentru cel mult 12 ore permisul auto, pana la emiterea rezultatelor probelor de sange, daca medicul constata ca soferul a consumat alcool sau droguri.
Redobandire permis suspendat – Cum poti reduce perioada de suspendare?
Conform Codului Rutier, soferii cu permis auto suspendat care indeplinesc simultan doua conditii, il pot recupera mai repede. Mai exact, pentru recapatarea dreptului de a conduce, trebuie sa nu te afli in primul an de la dobandirea lui, deci sa nu fii sofer incepator si sa fii admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie.
Inainte ca Noul Cod Rutier sa intre in vigoare, perioada de suspendare a permisului auto se putea reduce la 30 de zile. In prezent, perioada se poate reduce cu o treime.
Procedura de redobandire permis nu implica retestarea aptitudinilor tale de sofat, deci nu esti nevoit sa reiei examenul auto. Tot ce trebuie sa faci este sa parcurgi un examen teoretic in primele 30 de zile de la data la care a intrat in vigoare suspendarea dreptului de a conduce.
Pentru a-ti maximiza sansele de recapatare a permisului auto, ai posibilitatea sa sustii examenul de mai multe ori in cele 30 de zile de la retinerea acestuia. ATENTIE! Poti beneficia de acest avantaj doar daca detii permisul de conducere de cel putin un an si daca nu ai mai beneficiat de procedura de redobandire permis in ultimii 3 ani.
Situatii in care nu poti solicita redobandirea permisului suspendat
Reducerea perioadei de suspendare a permisului se realizeaza la cerere, pe raza careia a fost savarsita fapta. Este important de mentionat ca nu toti soferii pot beneficia de acest avantaj. Iata care sunt situatiile in care nu poti solicita redobandirea permisului suspendat:
- Soferii au acumulat, din nou, 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari;
- Soferii care au permisul suspendat pentru condusul ub influenta alcoolului;
- Soferii care au depasit limita de viteza cu mai mult de 70 km/h;
- Soferii care au mers pe contrasens pe autostrada si cei care nu au oprit la trecerea sinelor de tren.
Chestionare redobandire permis
Cei mai multi dintre soferii care apeleaza la procedura de recuperare permis apeleaza la chestionare auto DRPCIV. Pentru promovarea examenului, este necesar sa raspunzi corect la 13 din 15 intrebari, intr-un timp de 20 de minute. Daca ai reusit sa promovezi examenul pentru redobandirea permisului, urmatorul pas pe care trebuie sa il faci este sa pregatesti documetele necesare.
Acte necesare pentru redobandirea permisului
- Cartea de identitate in original + copie;
- Copie dovada de conducere (fata/verso);
- Copie proces verbal;
- Dovada pentru achitarea amenzii primite;
- Completarea cererii pentru reducerea perioadei de suspendare.
Redobandire permis anulat
Permisul de conducere poate fi anulat daca soferul a fost condamnat, printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, in urma unei infractiuni din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persone, savarsita prin urmarea incalcarii regulilor de circulatie.
Documente necesare pentru redobandirea permisului anulat
- Dovada platii amenzii penale, daca e cazul. Important: termenul de 6 luni pentru redodandirea permisului anulat incepe de la data achitarii amenzii penale!
- Cererea-tip, semnata de solicitant;
- Fisa detinatorului, completata numai pe fata imprimatului cu datele personale ale solicitantului si semnata de catre acesta;
- Fisa medicala-tip cu avizul medicului ,,Apt pentru conducerea vehiculelor” din categoria sau subcategoria pentru care se solicita examinarea;
- Certificatul de cazier judiciar;
- Copia actului de identitate;
- Chitantele de plata a taxelor aferente obtinerii permisului de conducere;
- Cerere catre comandant pentru aprobarea sustinerii examenului in vederea redobandirii permisului;
Dupa promovarea examenului teoretic, trebuie sa apelezi la o scoala de soferi pentru a-ti pune la dispozitie un autovehicul pentru sustinerea probei practice.
Desi procedura de redobandire permis este relativ simpla, poti evita usor astfel de situatii. Asigura-te intotdeauna ca pui siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic pe primul loc si respecta cu strictete normele impuse de lege!
Noi te ajutam sa beneficiezi de siguranta si protectie in trafic! Daca ai nevoie de asigurare RCA online, acum o poti obtine simplu si rapid!