Tu stii cand au devenit asigurarile RCA obligatorii in Romania si care sunt consecintele pentru soferii care nu le incheie?

Rate this post

Asigurarea RCA (Raspundere Civila Auto) este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele tnmatriculate tn Romania sau care circula pe teritoriul tarii. Asa cum ii spune si denumirea, este o asigurare de raspundere civila, ceea ce inseamna ca beneficiarul despagubirii nu este persoana care a incheiat polita, respectiv proprietarul masinii. Aceasta polita asigura proprietarul sau soferul tmpotriva pagubelor materiale si a prejudiciilor corporale cauzate altor persoane sau proprietati tn cazul unui accident de masina. In cazul unui incident, soferul vinovat trebuie sa plateasca atat pagubele materiale pentru masina, cat si despagubiri in cazul vatamarii persoanelor sau chiar in cazul unui deces. Deoarece aceste costuri sunt exorbitante in unele cazuri (se pot acorda despagubiri care ajung la sute de mii de euro), pentru a putea fi platite s-au inventat aceste asigurari obligatorii. 

Astfel, putem spune ca asigurarea RCA este esentiala, atat pentru protejarea soferului ce se face vinovat, cat si a tertilor tn caz de accident rutier. Ea acopera costurile medicale si de reparatie si previne posibilele litigii legate de accidentele auto.

Asigurarea RCA a devenit obligatorie tn Romania tn anul 2003, prin Legea nr. 136/2002. De atunci, toti proprietarii de masini sunt obligati sa tncheie si sa pastreze valabila o asigurare RCA pentru a putea circula pe drumurile publice.

Pentru persoanele care nu au o asigurare RCA valabila si sunt implicate tntr-un accident, consecintele pot fi grave. Acestea includ sanctiuni legale, precum amenzi mari si suspendarea dreptului de a conduce autovehicule. În plus, lipsa asigurarii RCA poate duce la costuri semnificative tn cazul tn care persoana este raspunzatoare pentru pagubele altor autovehicule sau pentru tratamentul medical al victimelor accidentului. Binetnteles, consecintele nu sunt suportate doar tn cazul tn care soferii sunt implicati tntr-un accident, ci si daca sunt opriti de politie pentru o verificare de rutina, cand se solicita talonul si asigurarea RCA. 

Pretul unei polite RCA este calculat pe baza mai multor criterii, incluzand:

  • Puterea si capacitatea motorului: masinile cu motoare mai puternice si cu o capacitate cilindrica mai mare au de obicei tarife mai mari.
  • Istoricul de conducere: experienta si istoricul de conducere al soferului influenteaza pretul politei. Șoferii cu un istoric de conducere fara incidente beneficiaza de tarife mai mici.
  • Resedinta soferului: orasele sau zonele cu densitate mare de trafic sau cu rate mai mari de accidente auto pot avea tarife mai mari.
  • Varsta soferului: tinerii soferi si cei mai tn varsta pot avea tarife mai mari, deoarece acestia sunt considerati mai expusi la riscuri.
  • Tipul si vechimea masinii: masinile mai vechi sau cele mai putin sigure pot avea tarife mai mari.

Asadar, asigurarea RCA este esentiala pentru toti soferii din Romania, asigurand protectia tn cazul unor evenimente nefericite si prevenind implicatiile legale si financiare grave ale unui accident rutier. Este important pentru proprietarii de masini sa aleaga o polita RCA adecvata, luand tn considerare atat pretul, cat si nivelul de acoperire oferit.

Incheie o asigurare RCA online pentru masina ta Seat
Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Asigurari RCA

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.