Cum procedezi daca esti asigurat la o companie care intra in faliment?

4.2/5 - (15 votes)

Vestea ca o alta companie de asigurari a dat faliment, a produs panica in special in randul soferilor care detineau polite RCA la acea companie. Desi situatia este neplacuta, nu ar trebui sa te panichezi, deoarece nu vei ramane cu banii platiti si fara asigurare. In continuare, iti vom explica tot ce trebuie sa faci daca te-a afectat cel mai recent faliment de pe piata asigurarilor din Romania. 

Pentru a evita o astfel de situatie pe viitor, incearca sa gandesti pe termen lung. Chiar daca este tentant, nu opta pentru cea mai ieftina polita RCA. Cel mai bine este sa intri pe site-ul nostru, epolite.ro si sa compari ofertele pe care le vei primi in functie de datele pe care le introduci in sistem. Nu este nevoie sa alegi cea mai scumpa asigurare RCA daca nu esti dispus sa platesti o suma foarte mare, insa incearca sa vezi si alte alte oferte in afara de cea mai ieftina. Astfel, riscul sa inchei asigurare la o companie care ar putea intra in insolventa pe perioada cat vei avea asigurarea activa va fi mic. 

Revenind la situatia actuala, in care milioane de persoane sunt afectate indirect de falimentul companiei de asigurari, este bine sa stii ca doua entitati se ocupa de tot ceea ce inseamna procedura dupa faliment: ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) si FGA (Fondul de Garantare a Asiguratilor). De-a lungul timpului, au elaborat ghiduri care sa ajute asiguratii companiilor care dau faliment. 

In acele ghiduri se regaseste si raspunsul la intrebarea ,,cine va plati despagubirile asiguratorului care intra in faliment?”. Din punct de vedere legal, nu trebuie sa iti faci griji. Falimentul companiei nu vizeaza asiguratii. Astfel, despagubirile vor fi acoperite de FGA, nefiind prima data cand se intampla acest lucru. 

O alta intrebare este legata de valabilitatea asigurarii. Aceasta mai este valabila, chiar daca acea companie a dat faliment. Asigurarea va fi valabila pana la una dintre situatii: pana cand va expira contractul de asigurari, pana cand asiguratul denunta contractul de asigurare. 

Asadar, daca ai o dauna pe care iti doresti sa o acoperi cu ajutorul unei asigurari RCA, in prima instanta te adresezi FGA. Dosarul tu va fi preluat si se va incepe implementarea tuturor pasilor pentru acoperirea pagubei. Pe internet gasesti un model de cerere de dosar de dauna care trebuie depus la FGA. 

De mentionat faptul ca FGA nu ofera despagubiri mai mari de 500000 euro/incident. Tot ce depseste acea suma poate fi acoperit daca te adresezi instantei conform procedurii legale stabilite de Legea Insolventei. Astfel, despagubirile se acorda in maximum 60 de zile de la data publicarii in MO a deciziei de retragere a autorizatiei de functionare a companiei de asigurari. 

Acestea fiind spuse, daca ai polita de asigurare la o companie ce a intrat in faliment, nu iti face problemele. In caz de dauna, trebuie sa te adresezi FGA.

de ce sa optezi pentru o asigurare rca

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Asigurari RCA

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.