Diferenta dintre RCA si CASCO: stii care asigurare auto este obligatorie?

5/5 - (1 vote)

Asigurarile RCA (Raspundere Civila Auto) si CASCO sunt doua tipuri de asigurari auto care ofera protectie in situatii diferite. Desi ambele sunt legate de asigurarea vehiculului, exista diferente semnificative intre ele. RCA este o asigurare obligatorie in majoritatea tarilor, inclusiv in Romania. Scopul principal al RCA este de a acoperi pagubele materiale sau daunele corporale cauzate de soferul asigurat altor persoane sau proprietati. Prin urmare, in cazul unui accident in care esti responsabil, asigurarea RCA va plati daunele provocate tertilor, inclusiv reparatii auto sau costurile medicale. Aceasta protejeaza soferul impotriva raspunderii financiare majore in astfel de situatii.

Pe de alta parte, CASCO este o asigurare optionala care acopera daunele cauzate vehiculului asigurat in urma unor evenimente precum accidente, furt, incendiu sau vatamari provocate de conditii meteorologice extreme. CASCO ofera o protectie extinsa in comparatie cu RCA, inclusiv reparatii sau inlocuirea vehiculului in cazul unui accident sau a unui eveniment neasteptat. De asemenea, CASCO poate acoperi si daunele provocate in urma actelor de vandalism sau a furtului bunurilor din vehicul.

Diferenta-cheie intre cele doua tipuri asigurari este scopul acoperirii. RCA se concentreaza pe protejarea soferului impotriva raspunderii financiare pentru daunele cauzate altor persoane, in timp ce CASCO ofera o protectie mai ampla pentru daunele provocate vehiculului asigurat.

Costurile asociate celor doua asigurari pot varia semnificativ. RCA este in general mai ieftina decat CASCO, deoarece acopera doar raspunderea civila si nu include protectie pentru vehiculul propriu-zis. CASCO, pe de alta parte, poate fi mai costisitoare, deoarece asigura o gama mai larga de riscuri.

Asa cum am mentionat deja, RCA este obligatorie si nu poti circula pe drumurile publice fara aceasta, intrucat risti amenda si alte consecinte, cum ar fi retinerea placutelor de inmatriculare. De aceea, este important s te asiguri ca ai intotdeauna RCA-ul valabil. Vestea buna este ca poti incheia o asigurare RCA online, in cateva minute si astfel nu mai ai emotii ca ai uita sa o reinnoiesti.  Prin intermediul platformelor online, cum este si epolite.ro, poti obtine rapid si usor o polita de asigurare RCA, fara a mai fi necesara deplasarea la biroul unei companii de asigurari. Procesul este simplu si eficient, totul fiind realizat prin completarea unui formular si plata online. Beneficiile includ economisirea timpului si a efortului, precum si posibilitatea de a compara mai usor ofertele de asigurare de la diferite companii. Poti alege o asigurare RCA Asirom spre exemplu si vei beneficia de un pret excelent. Bineinteles, aceasta este doar una dintre firmele de asigurari de la care poti alege o polita RCA. 

În concluzie, diferenta esentiala intre RCA si CASCO este ca prima acopera raspunderea soferului fata de terti, in timp ce cea de-a doua acopera daunele cauzate vehiculului asigurat. Este important sa iei in considerare nevoile individuale si circumstantele personale inainte de a alege intre RCA si CASCO. O analiza atenta a riscurilor si costurilor poate ajuta la luarea unei decizii informate privind asigurarea potrivita pentru vehiculul dumneavoastra.

Documente auto pe care trebuie sa le prezinti la control si cum poti incheia o asigurare RCA online
Respecta aceste reguli si vei fi un sofer excelent

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Asigurari RCA

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.