S-a lansat cea mai asteptata Aplicatie de constatare amiabila – O adevarata surpriza pentru soferi

5/5 - (3 votes)

Romania face pasi importati spre digitalizare. O aplicatie pentru constatare amiabila a fost lansata de Biroul Asiguratorilor Auto pe data de 15 octombrie 2022 si ofera soferilor posibilitatea de a completa online formularul, in cazul unui accident rutier.

Conform Presedintelui Biroului Asiguratorilor Auto din Romania, ” BAAR a beneficiat in realizarea aplicatiei de sprijinul constant al organismului de Supraveghere, atat in etapa elaborarii si aprobarii de catre ASF a prevederilor necesare in legislatia secundara cat si prin suportul constant oferit de Autoritate, in transformarea multor activitati din sfera fizica, in cea digitala”.

Este important de mentionat ca formularele de constatare amiabila pe suport de hartie raman in continuare valabile si vor fi distribuite ca si pana acum de asiguratori si intermediari. Aplicatia reprezinta doar o alternativa a metodei clasice de constatare amiabila si are rolul de a simplifica interactiunea dintre soferii implicati in accidentul rutier.

Cum poti intra in posesia aplicatiei de constatare amiabila?

Aplicatia de constatare amiabila se numeste chiar ”Amiabila” si poate fi descarcata in mod gratuit din magazinele Google Play si App Store. Practic, ai nevoie doar de un smartphone pentru a te bucura de utilitatea acestei aplicatii. Dupa descarcare, tot ce trebuie sa faci este sa creezi un cont de utilizator si sa incarci datele din cartea de identitate, permisul de conducere, certificatul de inmatriculare si polita RCA. Nimic mai simplu!

In cazul unui accident rutier, poti selecta direct din aplicatie situatia intalnita, pentru intocmirea schitei accidentului. De asemenea, poti semnala daunele produse prin marcarea lor cu sageti, pe un desen simplificat al autovehiculului.

Atentie! Formularul online nu poate fi completat in cazul accidentelor in care au fost implicate mai mult de doua vehicule sau din care au rezultat decese/vatamari corporale. Astfel de cazuri trebuie raportate si solutionate doar de catre organele de politie sau alte autoritati competente.

Cum functioneaza aplicatia amiabila online

Formularul online respecta acelasi model grafic, are aceeasi valoare juridica si contine aceleasi informatii ca cel tiparit pe hartie. Asa cum am mentionat anterior, noul formular vine deja la pachet cu un infografic din care poti selecta intersectiile, semnele de circulatie, semafoarele si tot ce ai nevoie pentru a realiza schita accidentului.

Mai mult decat atat, iti simplifica si modul de exemplificare a avariilor produse. Tot ce trebuie sa faci este sa pozitionezi sagetile in zona elementelor afectate ale caroseriei. Practic, aceasta aplicatie de constatare amiabila  este extrem de eficienta, te va ajuta sa eficientizezi timp si vei putea renunta la formularele clasice de constatare.

Dupa declararea accidentului prin intermediul aplicatiei online, asiguratorul primeste informatia in timp real, poate lua legatura cu clientul si ii poate oferi informatiile necesare pentru intocmirea dosarului de dauna.

Cat de utila este aplicatia amiabila online

In Romania, sunt aproximativ 400.000 de accidente in fiecare an. Pe langa avantajele evidente ale aplicatiei de constatare amiabila, aceasta are inclusiv rolul de a minimiza stresul persoaneiimplicate in accident. Soferilor le va fi foarte greu sa fraudeze evenimentul atunci cand folosesc aceasta aplicatie, avand in vedere ca poate fi transmisa inclusiv locatia GPS. Mai mult decat atat, va fi vizibila ora, momentul, dar si locul in care a avut loc accidentul.

 Un alt avanataj pe care il ofera aplicatia amiabila online este ca datele personale ale unui participant pot fi transferate in telefonul celuilalt participant, printr-o simpla scanare a unui cod QR. Acest lucru poate fi posibil doar daca ambii soferi au aplicatia instalata in telefon. In caz contrar, unul dintre ei va fi nevoit sa adauge manual datele celuilalt.  Amiabila ofera si alte facilitati. De exemplu, un sofer are posibilitatea de a inregistra mai multe masini cu care circula.

Asadar, aplicatia amiabila online reprezinta o noua solitie digitala si totodata, un moment istoric pentru piata asigurarilor. Romania se numara printre putinele tari care au dezvoltat si oferit, totodata, conducatorilor auto, o alternativa digitala a formularului clasic de constatare amiabila.

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Sfaturi

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.