Cand se pun cauciucurile de iarna si cum poti evita amenzile uriase

5/5 - (21 votes)

In fiecare an, odata cu aparitia sezonului rece, toti soferii sunt nevoiti sa-si echipeze masina corespunzator, iar unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faca este schimbarea cauciucurilor cu cele de iarna. 

Un autoturism ne usureaza considerabil viata, insa in acelasi timp vine la pachet si cu o serie intreaga de responsabilitati. Pentru ca masina sa functioneze in parametri optimi, iar siguranta noastra si a participantilor la trafic sa nu fie pusa in pericol, masina trebuie sa se prezinte intr-o stare impecabila, pornind de la aspect si pana la detaliile tehnice. Schimbarea cauciucurilor de iarna joaca un rol important: reduc riscul de accidente si contribuie la functionarea optima a masinii.

Majoritatea conducatorilor auto stiu ca anvelopele de iarna trebuie montate pana la data de 1 noiembrie. Dar oare legea ce spune? Cand se pun anvelopele de iarna?

Obligativitate cauciucuri de iarna – Ce spune legislatia despre schimbarea anvelopelor de iarna

Contrar a ceea ce majoritatea romanilor stiu, soferii nu vor fi amendati daca nu au masinile echipate cu anvelope de iarna pana la data de 1 noiembrie. Obligativitatea echiparii cu cauciucuri de iarna pana la o anumita data calendaristica este doar un mit.

Registrul Auto Roman clarifica aceasta problema prin intermediul unui comunicat recent. Specialistii ne informeaza ca nu exista o data limita pentru montarea cauciucurilor de iarna, dar nici o temperatura minima. Obligativitatea anvelopelor este impusa in cazul deplasarilor pe drumuri acoperite cu gheata, polei sau zapada, indiferent de anotimp.

De asemenea, inginerii RAR precizeaza ca toate anvelopele de iarna marcate cu literele ”M” si ”S”, sub forma ”M+S”, ”M.S” SAU ”M&S”, indeplinesc cerintele de utilizare in conditii specifice de iarna, prevazuta in legislatia nationala rutiera.

In cazul in care circuli cu masina neechipata pe carosabilul acoperit de zapada, risti o amenda cuprinsa intre 1.300 si 2.900 lei, dar se poate retine si certificatul de inmatriculare al autovehiculului.

De ce este recomandat sa echipezi masina cu anvelope de iarna chiar daca nu este zapada?

Majoritatea producatorilo de anvelope recomanda montarea cauciucurilor de iarna atunci cand temperaturile scad sub 6 grade Celsius, moment in care anvelopele de vara nu vor mai avea acelasi randament. Iata de ce este bine sa echipezi masina cu anvelope de iarna chiar daca nu este zapada:

  • Franarea este mai sigura;
  • Nu pui in pericol siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic;
  • Aderenta sporita – In cazul anvelopelor de vara, aderenta este mult mai scazuta pe timp de iarna, chiar daca nu este zapada. Explicatia consta in faptul ca odata cu aparitia temperaturilor scazute, acestea au tendinta sa devina mai rigide.

Anvelope all-season sau mixte vs anvelope de iarna

Anvelopele de iarna sunt realizate din cauciuc special pentru a oferi o aderenta optima atunci cand temperaturile scad sub 7 grade Celsius sau carosabilul este acoperit de zapada, gheata, ori polei. Multi soferi se intreaba daca pot folosi anvelopele all-season ca inlocuitor pentru anvelope de iarna obligatorii. Ei bine, trebuie sa stii ca anvelopele all-season nu sunt similare anvelopelor de iarna, potrivit RAR.  

Denumirea de anvelopa all-season este o denumire comerciala ce nu defineste cu exacitate tipul de anvelopa omologata pe timp de iarna, conform Ordonanţei OG 5 /2011.  Singurul aspect care certifica faptul ca anvelopa este omologata si legala il reprezinta inscriptia literelor M si S.

Astfel, daca vrei sa eviti amenzile uriase, nu risca sa folosesti anvelopele all-season si alege sa montezi doar anvelope de iarna.

Ce se intampla daca esti oprit de Politie si nu ai masina echipata cu cauciucuri de iarna?

In cazul in care esti oprit de politie pe drumuri acoperite de zapada, gheata sau polei si nu ai masina echipata cu cauciucuri de iarna, exista toate sansele fii amendat si sa ti se retina talonul pana la momentul in care faci dovada montarii cauciucurilor corespunzatoare.

Redobandire-permis-suspendat
Aplicatie-constatare-amiabila

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Sfaturi

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.