Tu stii ce alte taxe trebuie sa platesti anual pentru masina in afara de impozit?

5/5 - (1 vote)

Detinerea unei masini (si a oricarui vehicul) poate implica cheltuieli la care nu te-ai fi gandit. Indiferent că este vorba de taxe, asigurări sau taxe, acestea trebuie luate în considerare, pe langă costul combustibilului si al altor piese auto care se schimba anual sau la un anumit numar de kilometri. În continuare, iti spunem ce tipuri de cheltuieli va suporta masina ta in decursul anului.

Impozitul auto

Impozitul auto se plateste in fiecare an si este o taxa de proprietate. Calcul impozitului se realizeaza dupa o formula bine stabilita, care ia in calcul diverse aspecte, cum ar fi capacitatea cilindrica a motorului, judetul unde este inmatriculata masina si altele. Spre exemplu, in unele judete impozitul auto este mai mare. Impozitul creste pe masura ce se adauga cmc la motor: spre exemplu, pentru o masina cu 1000 cmc vei plati 40 lei, iar pentru una cu 1600 cmc, vei avea de achitat 64 lei. 

Rovinieta

Este cunoscută si sub numele de taxa de drum si trebuie platita de catre toti soferii care vor sa circule pe anumite drumuri din tara (trebuie platita indifrent de locul inmatricularii sau de domiciliul soferului). Trebuie sa platesti taxa de drum daca vrei sa circuli pe: autostrazi, drumuri express, drumuri nationale europene, drumuri nationale principale, drumuri nationale secundare. Pentru drumuri judetene si comunale nu se plateste Rovinieta. 

RCA (Asigurare de Raspundere Civila Auto). 

Spre deosebire de asigurarea CASCO, care este facultativa, nu poti circula pe drumurile publice fara RCA valabil. Daca un sofer  conduce fara această asigurare, risca amenzi si retinerea placutelor de inmatriculare. RCA este un tip de asigurare care nu te protejeaza pe tine ca asigurat, ci despagubeste ceilalti participanti la trafic. Dacă faci accident din vina ta, ceilalti soferi isi vor repara masina pe asiguarea ta. RCA se calculeaza in functie de mai multi factori, printre care reamintim: tipul vehiculului, marca si modelul, informatii despre proprietar, despre soferii aditionali, locul de inmatriculare al masinii, perioada contractata, clasa Bonus-Malus si multe altele. Incheie o asigurare RCA online si astfel vei sti exact cat costa si vei putea alege cea mai buna oferta pentru tine. De asemenea, vei economisi si timp, avand in vedere ca vei primi polita in cel mai scurt timp posibil. 

Taxa pentru ITP 

ITP-ul se realizeaza si, prin urmare, se plateste anual numai in unele conditii, insa ar fi bine sa o adaugi la calcul. Spre exemplu, taxiurile merg la ITP la fiecare sase luni, iar autoturismele proprietate personala, folosite in regim normal, au obligatia de a merge la ITP la fiecare doi ani. 

Acestea au fost principalele categorii de cheltuieli pe care trebuie sa le achiti anual. Asa cum am mentionat, poti plati si asigurarea CASCO, insa este optionala. Nu uita ca a detine un autovehicul implica nu doar responsablitati, ci si cheltuieli pentru care va trebui sa te pregatesti.

Ce este si ce trebuie sa stii despre cartea masinii
Scapa de amenda pentru asigurarea auto expirata: reinnoieste polita RCA online

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Sfaturi

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.