Cum se procedeaza pentru a incheia o constatare amiabila?

Rate this post

Poate ai auzit de solutionarea pe cale amiabila a accidentelor auto. Ce inseamna acest lucru? Poate fi definit ca o intelegere intre doi soferi implicati intr-un accident cu privire la cine este vinovat. Prin urmare, nu mai este necesara o vizita la Biroul pentru Accidente Usoare. Cu toate acestea, inainte de a ajunge la o constarare amiabila, sunt cateva aspecte de luat in considerare, pe care ti le vom prezenta mai jos.

Conform legislatiei in vigoare, formularul de constatare amiabial poate fi completat doar in anumite conditii:

  1. daca in accident sunt implicate doar dou vehicule
  2. daca accidentul a produs doar pagube materiale
  3. daca ambii soferi implicati doresc sa completeze formularul
  4. daca nu exista daune materiale aduse tertilor.

De retinut ca intreg procesul de compensare, de la notificarea companiei de asigurari pana la programarea la service, este responsabilitatea soferului despagubit. 

Este important sa verifici corectitudinea datelor furnizate de celalalt sofer, inclusiv a datelor personale (care pot fi verificate cu ajutorul cartii de identitate), precum si a datelor legate de polita RCA sau de identificare a masinii. Avantajul de a avea intotdeauna un RCA valabil este ca te scuteste de numeroase neplaceri. Daca nu stiai, poti economisi timp achizitionand asigurare RCA online.

Odata ce formularul de constatare amiabila a fost completat, semnat si verificat, copiile trebuie separate (cele doua pagini cu autocopiere), iar modificarile de la acest moment sunt interzise.

Cum trebuie completat formularul de constatare amiabila? Este bine de stiut ca trebuie completat un sigur formular in caz de accident. Se completeaza cu pixul si cu majuscule de ambii soferi implicati in accident. Daca au fost martori la accident si ar dori sa depuna marturie cand s-a intamplat accidentul, isi pot lasa datele de contact in coloana 5 a formularului.

Ce rubrici sunt incluse in formularul de constatare amiabila si cum ar trebui sa fie completate? In partea de sus, vor fi furnizate detalii despre data si locul accidentului. In stanga, cu albastru, mentiunea vehiculul A este rezervata soferului vinovat. Rubrica din partea dreapta, a masinii B, galbena, este rezervata soferului despagubit. Ambii soferi vor completa detalii despre polita RCA, masina si vor mettiona datele lor de identitate. Detaliile accidentului vor fi apoi trecute in partea din mijloc a formularului. In partea de jos a formularului este o schita a accidentului, care este obligatorie. Potrivit legislatiei, ambii soferi trebuie sa semneze sub schita.

Dupa ce formularul este completat, soferul despagubit il depune la compania de asigurari a soferului vinovat pentru a primi documentatia de reparare a vehiculului si despagubiri.

Acestea fiind spuse, daca vei fi vreodata implicat in vreun accident usor, este bine de stiut ca poti completa un formular de constatare amiabila. De asemenea, daca iti expira asigurarea RCA in curand, nu ezita sa ne contactezi.

de ce sa optezi pentru o asigurare rca
Respecta aceste reguli de condus preventiv si nu va fi nevoie sa folosesti o asigurare RCA

Articole recente

Cum te ajuta un calculator pentru RCA sa achizitionezi cea mai buna polita pentru masina ta

Esti in cautarea unei cotatii excelente pentru asigurarea RCA online? […]

Incheie o polita RCA oriunde te-ai afla, chiar si in vacanta

Sa luam urmatoarea situatie: ai plecat in vacanta sau a […]

Asigurările online sunt viitorul în domeniul asigurărilor auto

Serviciile online pentru autovehicule, în special asigurarea RCA online, reprezintă […]

Cat de scumpa este asigurarea RCA pentru un BMW Seria 5?

Vrei sa iti cumperi un BMW Seria 5 si vrei […]

Mituri despre asigurările auto online: de ce se tem oamenii să încheie polițe online

Având în vedere că trăim în epoca internetului, nu este […]

Vrei sa achizitionezi un BMW? Pregateste-te de taxe si asigurari mai scumpe

Masinile de lux au fost intotdeauna sinonime cu performanta exceptionala, […]

Vrei o masina care are costuri de intretinere si taxe mici? Atunci alege Dacia

Masinile Dacia sunt parte integranta a peisajului auto romanesc, captivand […]

Asigurarea RCA online iti aduce numai beneficii

Deoarece traim intr-o epoca digitala, toate procesele s-au simplificat si […]

Asigurari RCA

Dacă apăsați butonul "Accept", sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor pe dispozitivul dvs. pentru a îmbunătăți navigarea pe site, pentru a analiza utilizarea site-ului și pentru a ajuta eforturile noastre de marketing.